×

surgubbens återkomst

surgubbens återkomst

Ulla Wennbergs "surgubbar" har vi haft med i ed. arts utbud sedan starten 2014. De är komiska, underfundiga och arga. Fyra till antalet fångar de surgubbens vara i sina bilder och undertitlar "Jävla feminister", "Den enda vägen", "Skapelsens krona" och "Borgarrådet". 

När Ulla Wennberg examinerades från Kungliga Konsthögskolan 1976 var grafiken det främsta uttryckssättet för unga konstnärer. Konsten var till för folket. Att ifrågasätta samhällsstrukturer och mångfaldiga budskapen för att sprida dem brett ansågs vara ett av konstens viktigaste uppdrag. Därför arbetar Ulla Wennberg än idag med obegränsade upplagor, vilket betyder att hon handtrycker fler vid behov. De svartvita surgubbarna är handtryckta på tunt japanpapper.

Nu har vi även fått in ett fåtal handkolorerade surgubbar. De svarta linjerna är återigen handtryckta, men denna gång på lite tjockare papper för att konstnären efteråt ska kunna akvarellera vissa ytor. Dessa blad är alltså unika, även om blad med samma färgsättning finns.