×

stockholmstorn

På Vårsalongen 2020 deltar Mikael Wahrby med sina nya porträtt av några av Stockholms vackraste torn. Tornen finns nu även hos oss på ed. art och är en fristående fortsättning på den serie med Stockholmsbilder som Mikael Wahrby arbetat med under de senaste åren.

Bilderna är etsade i kopparplåtar som sedan tryckts på papper, ett tålamodsprövande och tidsödande arbete där konstnären lägger ungefär en månad på att arbeta fram en plåt. Varje nyans av grått kräver sin egen tid i de etsande baden, och vid nästkommande bad i de etsande syrorna måste det tidigare arbetet i plåten täckas över med skyddande schellack för att inte förstöras av syrorna. Bilderna trycks genom att den färdiga plåten täcks med färg som sedan försiktigt torkas av, så att bara en tunn färghinna finns kvar i plåten. Sedan körs plåten mot ett fuktat papper genom en tryckpress under flera tons tryck. Papperet suger i sig färgen och ut kommer ett vackert, mycket hållbart och hantverksmässigt framställt konstverk.

I serien återfinns fem Stockholmstorn, här kort beskrivna av Mikael Wahrby själv:

Mälarhöjden-Bredäng

Mälarhöjden – Bredäng
Bilden domineras av Mälarhöjdens skola som jag började i 1959. I Bredäng uppfördes ett vitmålat radiolänktorn 1960, det är ett känt landmärke i omgivningen. Även som barn ritade och målade jag av utsikten med tornet. I bilden möts arkitekturen från 1920-tal och 1960-tal.

Tornets arkitekt Jan Wallinder

Vattentornet vid Mosebacke

Vattentornet vid Mosebacke
Tornet från 1895 har en exotisk siluett. Den åttsidiga överdelen, markerad med inskurna nischer och hörnplintar i granit mot murverkets högröda klinker.

Arkitekt F. Boberg

Telefonplan

Telefonplan
I Midsommarkransen vid Telefonplan ligger LM Ericsson. Anläggningen har uttrycksfulla glasade trapptorn, kanske är det ett av funktionalismens vackraste industrikomplex i Stockholm. Byggnaden har ett 70 meter högt torn som användes för kortvågsforskning.

Arkitekt T. Wennerholm och C. Dahl Steffensen

Bredablick

Bredablick
Det åttkantiga tornet byggdes 1876 som värdshus med vacker utsikt på Skansenbergets högsta punkt.

Arkitekt J.E. Söderlund

Kaknästornet

Kaknästornet
Telestyrelsens länktorn för radio och TV, restaurang och utsiktsplattform (numera stängt för besökare). Med 161 meters höjd är betongtornet en betydande dominant i stadslandskapet. Diagonalställda kvadrater bygger upp en distinkt volym.

Arkitekt Borgström & Lindros, byggår 1964-67