×

spår av naturen

I Maria Halls nya verk möts två världar - naturens och abstraktionens. De akvarellerade monotypierna är fyllda av minnesspår: av ristningar, rundlar, trådar och utklipp. I sitt måleri skapar Maria Hall bilder som skildrar minnet av natur, snarare än själva naturen. Detsamma kan sägas om monotypierna, där barr, frön och till och med lönnäsor har fått göra avtryck direkt i papperet. Varje bild är ett original där konstnären målat direkt på plåten. När plåten trycks hamnar målningen på pappret och processen börjar om. Små detaljer i bilderna målas, innan verken är helt färdigt, med akvarellfärg.

Arbetet är utfört tillsammans med tryckare Siv Johansson i hennes grafiska verkstad i Björkhagen i södra Stockholm, ett arbeta som konstnären beskriver som lekfullt och lustfyllt.

Maria Hall är utbildad vid Konsthögskolan Valand i Göteborg samt Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hennes måleri har ställts ut runtom i Sverige, bland annat på en stor separatutställning på småländska Vandalorum 2018. Läs mer om henne här


Detalj från en av Maria Halls monotypier - avtrycket av ett tallbarr...


...lönnäsor...


...och ett eklöv.


Även baksidan blir vacker, där reliefen av det tryckta eklövet anas.