×

sass

sass

Nu har vi fått in två fantastiskt fina serier helio- och litografier av Julie Sass. Sass är en dansk konstnär som, med abstraktionen inom bildkonsten som utgångspunkt, ägnar sig främst åt måleri och grafik men också artist books, sydda objekt och åt att själv sätta samman utställningar. 

Själv beskriver Julie Sass hur hon ständigt dras till abstraktionen, till det okända som utspelar sig i ateljén, som ett sätt att bli del av själva processen.

”Jag börjar med att närma mig form och innehåll genom rytm, genom att göra märken och penseldrag som är både vårdslösa och definierade samtidigt. I processen att göra teckningar, målningar, grafik eller skulpturala tygverk "tar jag anteckningar". Jag tittar på glittret, på glöden, på den dämpade tonen som syns genom en pyrande oraffinerad färg vars struktur ofta liknar en scen.

Det bildplan jag konstruerar är ett fiktivt landskap av samexistens där flera former och nivåer av täthet uppför sig som om de alltid befunnit sig just där. Det är en visuell balansgång.”

De små verken i serien Black Fog Rising är heliografier. De är framtagna enligt fotogrammets princip, det vill säga att objekt, papperskollage eller dylikt placeras direkt på den ljuskänsliga aluminiumplåten som exponeras i ljus och ”skuggan” av objektet etsas därmed in i plåten. Konstnären kan därefter trycka från plåten. Hon väljer noggrant färgsättning och trycker sedan som en vanlig litografi. Resultatet är små, sköra bilder, som bär tingens struktur men inte alltid form, en fascinerande lek med rymd och yta. Verken är framtagna hos Steinprint, ett litografisk tryckeri i Torshavn på Färöarna som på senare år har etablerat sig som ett viktigt nav för nordisk, utforskande grafik.

Den andra serien är en triptyk där bladen antingen ses tillsammans, eller vart och ett för sig, som består av tre stora kombinerade litografier och träsnitt. Alla tre bär spår av litografins lätthet blandat med strukturen från de grova träytorna.

Julie Sass har en Master of Fine Arts från Kungliga Konsthögskolan i Köpenhamn och New York University, där hon fördjupade sig i måleri och senare även i konstteori och -förmedling. Idag är hon verksam i Köpenhamn. År 2020 nominerades hon till Queen Sonja Print Award och hennes artist books finns i samlingarna på the Metropolitan Museum i New York.

Se alla verk av Julie Sass här

Konstnärsporträtt av Mathilde Schmidt