×

sandström på vandalorum

sandström på vandalorum

Missa inte Sigrid Sandströms stora utställning som nyligen öppnade på Vandalorum i Värnamo och pågår till april 2023. I museets största sal visas nya, monumentala målningar av Sandström, fritt hängande i rummet. Verken är alltså avsedda att upplevas från båda håll, med en fram- och baksida av samma dignitet. 

"Det flyktiga och obestämbara spelar en viktig roll i Sandströms måleri. Verken upplevs sällan som statiska utan som varande i ständig rörelse. Vad som ena stunden kan framstå som ett formmässigt experiment på ytan, kan i nästa övergå till en illusion av svindlande djup. Hennes verk har sällan en självklar riktning, vilket bidrar till känslan av föränderlighet. Detta, kombinerat med Sandströms färgval — där naturens dämpade gråskalor ofta ställs mot strålande, klara nyanser — får verken att närmast vibrera" skriver Vandalorum i sin utställningspresentation.

Sigrid Sandströms målningar är lågmälda funderingar kring själva måleriet och bildskapandet. Verken som under Sandströms tidiga karriär hade ett figurativt anslag, har med åren kommit att handla om själva skapandeprocessen. Hennes konstnärskap är ett ständigt undersökande av relationen mellan handens rörelse – seendet – vårt medvetandet.

Sigrid Sandström är en av sin generations mest väletablerade målare, med ett antal större utställningar både i USA och Sverige bakom sig. Hon är dessutom en engagerad professor i fri konst med inriktning på måleri, tidigare vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm, numera vid Konstakademien i Helsingfors, där hon fortsätter att fostra nya generationer konstnärer. Själv studerade Sandström vid Yale University School of Art, med examen 2001.

Till utställningen har också producerats en katalog med en nyskriven text av den tyske författaren och konstskribenten Martin Herbert samt nytagna bilder av fotograf Patrik Lindell, som också tagit ovanstående utställningsbild.

Alla verk av Sigrid Sandström