×

samtida mytologi

samtida mytologi

Thomas Hansson menar att hans arbete ofta handlar om tomhet eller nostalgi och ett sökande efter mening i det meningslösa. I sin bildvärld – som ofta avbildar enkla, men ofta lite skruvade vardagsföremål som porslinsfiguriner eller utklädningsmasker – söker han efter någon form av symbolik eller samtida mytologi. 

”Det är hela tiden bildens föreställning som driver mitt arbete framåt” säger han.

Sedan något år tillbaka arbetar Thomas Hansson med avbildningar av skjortor. I sitt måleri har han gjort hyperdetaljerande målningar där varje veck och skuggning på den välstrukna- och vikta skjortan återges. Nu har han också tagit fram ett linoleumsnitt med samma motiv, varierat i tre färgställningar. 

Tre linoleumsnitt av Thomas Hansson

”Skjortorna tycker jag är spännande för att de på något sätt symboliserar en förhoppning. Hur de ligger fint ihopvikta, och kanske aldrig kommer att vara så perfekta som de är just där i butiken.”

”Samtidigt så är de en symbol för makt; att klä sig i skjorta kan ju vara att klä sig för att passa in i en hierarki. Sen finns det något i upprepningen. Alla skjortor viks på samma sätt – allt ska in i samma mall.”

Linoleumsnitt är en tryckteknik där konstnären karvar ut sitt motiv i en mjuk linoleumplatta. Färgen valsas på plattan som sedan körs mot ett papper genom en tryckpress. Det är de uppstående partierna i plattan som håller färgen, därmed tillhör linoleumsnitt tryckfamiljen högtryck

Thomas Hansson har använt sig av en och samma stock som han färgat in på med olika färg. På två av trycken har han använt sig av papper som han först handmålat för att få olika färg på bakgrunden. Trycken är gjorda i mycket små upplagor om 3 till 5 exemplar.

Läs mer om Thomas Hansson här