×

ramexperterna

Vet du hur en ram blir till? Nej, tänkte väl det. Det fick lära oss allt under ett studiebesök hos Ramverkstan på Birger jarlsgatan i Stockholm. Den viktigaste lärdomen? Att det är ett otroligt hantverk som tar tid.

Vi gjorde en liten video efter vårt besök. Den kan du se här nedan, och därefter finns hela dokumentationen i text och bild.

På Ramverkstan jobbar Robert och Jonas. Båda började jobba med inramningar på 80-talet och det syns. Alla rörelser sitter i händerna och det går otroligt fort. Ändå tar det sin dryga tid att få ihop en ram - det är 10-15 moment som alla innehåller en massa delmoment. I den här artikeln har vi försökt dokumentera hela processen för att tydliggöra vad en handsnickrad ram är, varför den kostar mer och framförallt varför det blir så snyggt! Vi får följa med både när en ram med passepartout och metallist görs och när en lådinramning med trälist blir till. 

Välkomna ner i Ramverkstans källare! Här finns trä- och metallverkstan där lister kapas och limmas. Vi ska börja med att måtta till en trälist.

Uträkningen på ramens storlek är gjord. Nu ska listen klippas, för list sågas inte utan klipps i en särskild maskin.

Blev det en bra klipp? Ja, då, nu ska de fyra bitarna sättas ihop.

Men först tas ”skägget” av trä som blir vid klippet bort med en vass kniv

En limdutt på änden, sedan fogas listbitarna ihop. Många ramverkstäder använder sig av en spikmaskin, men Ramverkstan spikar för hand, två spik i varje hörn. Det blir bättre och hörnen tightare, menar Robert. Spikmaskinen skjuter in ett stift underifrån vilket skapar ett tryck uppåt, vilket kan skjuta isär listbitarna, medan hammaren spikar från sidan vilket fogar dem tätare samman. 

Försök själv att få till raka hörn av två träbitar hemma. Här visar hantverksskickligheten verkligen sitt rätta ansikte. På någon minut har Robert spikat ihop en perfekt kvadrat med fogar som är knappt synliga. 

Samtidigt ska metallisten kapas i en såg. Det gäller att täcka öronen för här blir det ett himla liv!

Fyra bitar färdiga att foga samman.

Nu lämnar vi källaren och Skagenmålarna…

…för nu går vi en trappa upp för att kapa glas. 

Förr använde man diamant men idag används en särskild rulle med vilken man kan skära både rakt och vågigt. Ett riktigt kul verktyg, tycker Robert.

Att mäta rätt är förstås A och O, och sen ett snabbt drag med rullen så är det klart.

Att skära passepartout har varit rammakarens huvudvärk, som givit mången gammal ärrad rammakare värk i tummarna. Numera finns ett digitalt verktyg kopplat till en automatisk passepartoutskärare. Men måtten måste förstås rammakaren själv sätta.

Måtten läggs in i datorn och så skär maskinen helt själv, efter lite kontroll av rammakaren. Hur många passepartouter de skurit sedan maskinen köptes? 32.199 stycken! 

I lådinramningar används inte passepartout utan en distanslist som sitter mellan glaset och kartongen och skapar ett utrymme "inne i” ramen, själva lådan. 

De fyra små listbitarna måste också kapas till och limmas in i ramen. På Ramverkstan gör man det av kartong eftersom man då kan matcha den exakt till tonen på kartongen som ligger bakom konstverket. Annars är det vanligt att använda trälist.

Varje list förses med lim...

…och fästs ordentligt inne i ramen, och lämnas sedan för att torka ett tag.

Under tiden gör Jonas färdig passepartoutinramningen. Passepartout sätts ihop med kartongen med hjälp av syrafria pappersklisterremsor.

Konstverket läggs in i ”mappen”, säkras med en tyngd för att ligga på plats och färst sedan försiktigt upp med klisterremsa i de övre hörnen.

Sedan skruvas metallramen ihop med speciella beslag.

Glaset putsas mycket noga. Särskilt viktigt är det att ingen smuts finns på den framtida insidan.

Glaset läggs på det monterade konstverket och hela alltet förs in i metallisten, som ännu inte är helt ihopskruvad.

Sedan sätts den sista biten på plats.

För att allt ska sitta ordentligt på plats placeras metallbågar innanför ramen, på baksidan, så att kartongen trycks fast mot glaset.

Sedan är det dags för fästen och ståltråd, så att verket går att hänga.

Tadaa! Ett verk färdigt att hämtas upp av en glad ramkund (det lilla bladet av Stina Wirsén säljer dock inte ed. art).

Hur blev det med lådan då? Jo, där fästs verket upp på en kartong med samma syrafria klisterremsor. Robert måttar först så att det ligger perfekt placerat på kartongen, lagom centrerat och rakt, så klart.

Sedan på med vikterna, så att verket inte rör på sig, och fästa verket.

Här är det Annette Hammaréns ”Vinter” som ligger väldigt stilla.

Så är det dags för upphängningslisten. Om man vill att ramen inte ska hänga ut ifrån väggen, dvs att bara nederkanten vilar mot väggen och överkanten hänger en bit ifrån, så är det bästa sättet att fästa ståltråden i en trälist som fästs på baksidan av ramen. Det gör också att själva ramen håller ihop bättre än om man fäster ståltråden direkt i ramlisten. Först sågar Robert till listen.

Sedan skruvar han in öglorna.

Lim igen, rammakarens bäste vän.

Och så fästs upphängningslisten på kartongens baksida med hjälp av vikterna (rammakarens andra bästa vän).

Nu är allt klart för att monteras ihop! Glaset skuret, ramen ihopsnickrad, lådinramningens lister inlimmade, verket uppfäst på kartong och upphängningslisten limmad på kartong. Nu ska allt sättas ihop.

Men först något av det allra viktigaste! Den mjuka ”bebisborsten” tar bort allt damm och smuts. Minsta lilla syns i en inramning så här måste det vara väldigt rent.

Verket och bakkartongen läggs i i ramen, och så skjuts stiften in i ramen bakom kartongen, så att allt hålls på plats.

Såhär ser det ut när det är klart.

Nu är det bara klisterremsorna kvar som håller stiften på plats på ramens baksida.

Sandpappra bort eventuella stickor.

Så blev baksidan

Och så blev framsidan!

Det var allt från studiebesöket. Hoppas att ni läsare lärt er lika mycket som vi om vad en kvalitetsinramning innebär och vilken arbetsinsats det kräver! Har ni frågor om ramar så är det bara att höra av sig till oss, vi bollar alla frågor med Robert och Jonas. Det finns oändliga möjligheter vad gäller ramlist och passepartout - här på webben presenterar vi bara ett standardutbud. Är ni Stockholmsbor går det utmärkt att besöka Ramverkstan direkt, de finns på Birger Jarlsgatan 99.