×

pajak under gallery weekend

pajak under gallery weekend

Under Gallery Weekend Stockholm kommer ed. art att visa nya tryck av Anna Pajak. Vi håller öppet:

fredag 11 nov kl. 12-20
lördag 12 nov kl. 12-18
söndag 13 nov kl. 12-16

På lördagen kl. 16 bjuder vi på AW på Hagagatan, extra välkomna då!

Som en av få unga konstnärer av idag arbetar Anna Pajak både med måleri och grafik, men alltid med samma tematik som klangbotten: ett synliggörande av de röster som inte inkluderats i den patriarkala representationen av språk, ord och tematik. I Pajaks bildvärldar finns en underliggande berättelse som ofta är hämtad ur litteraturen eller konsthistorien. I dialog med modernistiska kvinnliga målare, spiritualism och drömmar dekonstruerar och rekonstruerar hon bilden för att utmana traditionella sammanhang och tolkningar. Det konkreta och abstrakta flätas samman.

Under sina år på Konsthögskolan fördjupade sig Anna Pajak i de grafiska teknikerna och år 2021 tog hon emot Queen Sonja Inspirational Award, ett pris som tilldelas en nordisk nyutexaminerad konstnär som arbetar på ett innovativt sätt med det grafiska hantverket. Att arbeta växelvis med grafik och måleri har förändrat hela Anna Pajaks arbetssätt och uttryck, enligt konstnären själv: 

”Grafiken är ett sätt att arbeta med mer kontrollerade rymder, där linjerna får börja ta lika mycket plats som färgen. Arbetet på papper ger bilderna en spontanitet och en lekfullhet. Genom att arbeta med grafik utvecklar jag nya visuella lösningar.”

Under Gallery Weekend visar ed. art ett antal tryck av Anna Pajak – nya etsningar och en litografi, samt fp-gravyrer som finns sedan tidigare på ed-art.se. Några i upplaga, andra handkolorerade och därmed unika. 

Anna Pajak (f. 1992) erhöll sin examen från Kungliga konsthögskolan våren 2020 och har därefter, på mycket kort tid, haft flera separatutställningar och deltagit i ett antal grupputställningar.