membran
Nu finns tolv nya, unika cyanotypier ur serien Membrane av Christina Henrysson på ed-art.se. Ett membran är en ”selektiv barriär”, en avgränsning som låter vissa saker passera och stänger andra ute. I Henryssons bilder är det finmaskiga nät som bildar barriären mellan oss och det som finns i djupet av bilden. Den klart lysande vita kontrasterar mot den djupa blå färgen och leder tankarna till galaxer eller varför inte djuphavsbilder.
Cyanotypi är en fotografisk metod från 1800-talet som allt sedan den uppfanns har använts konstnärligt men också praktiskt. De klassiska blåkopiorna inom arkitekturen är skapade med hjälp av denna process där papper behandlas med järnhaltiga syror som är UV-känsliga. När de exponeras för UV-ljus och sedan framkallas i vatten träder den blå färgen fram på papperet. De delar av papperet som varit skyddade från UV-ljuset behåller papperets vita färg.
Christina Henrysson använder sig skickligt av cyanotypins inneboende egenskaper för att få fram sina suggestiva bilder. På varje cyanotypi arrangerar hon de attribut hon placerar på papperet på olika sätt, vilket gör att varje blad blir unikt.
I sitt konstnärskap arbetar Christina Henrysson ofta i en växelverkan mellan fotografi och måleri eller grafik där ämnen som transparens, rörelse och ljus är återkommande element. Hon är utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm, med en vidareutbildning inom grafik, och är idag verksam i Stockholm.