×

mästerliga torrnålar

mästerliga torrnålar

Under Stockholm Art Week 9-14 maj 2023, kommer ed. art att visa ett urval mästerliga torrnålstryck av några av Sveriges skickligaste torrnålskonstnärer. Det här är ett unikt tillfälle att se ett urval av torrnålstryck från den legendariska tryckaren Siv Johanssons arkiv – av konstnärer som Lena Cronqvist, Lars Lerin, Hans Wigert med flera. Dessa ackompanjeras av samtida torrnålstryck av Linn Fernström, Lars Nyberg, Eva Beierheimer, Malou da Cunha Bang, Mats Svensson, Gudrun Åsling och Nasrin Taghizadeh. 

Vi vill lyfta fram det fantastiska hantverket bakom detta gamla konstnärliga uttryckssätt och visa hur det används och uppdateras i dagens konstvärld. Torrnål är en av de äldsta metoderna för konsttryck, men anor ända tillbaka till 1400-talet. Tekniken är enkel men förfinad – genom att skapa repor i ytan på en plåt kan konstnären mångfaldiga sitt konstverk. Torrnålstryck har särskilda egenskaper; linjernas mjuka karaktär är kanske den viktigaste.

Välkommen till ett samtal med Siv Johansson lördagen den 13 maj kl. 15.

Öppettider under Stockholm Art Week
tisdag 9 maj: 12-18
torsdag 11 maj: 12-18
lördag 13 maj: 12-16
söndag 14 maj: 12-16

Skapa ditt eget torrnålstryck 13-14 maj!
Lär dig grunderna i torrnålstryck genom att skapa ditt eget tryck. Med hjälp av allehanda vassa föremål, en plexiglasskiva, bomullspapper och en liten tryckpress, kan alla besökare under Stockholm Art Week-helgen den 13-14 maj skapa sitt eget torrnålstryck. Barn är hjärtligt välkomna men bör vara 6 år eller äldre.