×

kosmologi

Sofie Proos nya etsningar tar avstamp i projekt The Comet of 1797 som presenterades i bokform i april. Sedan flera år arbetar Proos med äldre porträtt, en serie hon kallar Portrait Revisited. I dessa porträttarbeten har hon kommit i kontakt med olika livsöden och berättelser som inte riktigt fått plats i utställningsrummet. Därför ville hon på ett annat sätt lyfta några historiskt intressanta kvinnor och valde att göra det i bokform.

Boken gestaltar i ord och bild Mary Wollstonecraft och Caroline Herschel, två fascinerande kvinnor som levde i slutet av 1700-talets England. Båda iakttog samma komet 1797, men den kom att betyda väldigt olika saker för dem. Kometen blev det som Sofie Proos använde för att väva samman deras två livsöden. 

Både tryckplåtarna och själva trycken är framtagna av Sofie Proos själv i Konstnärernas kollektivverkstads nya lokaler i Farsta.

”Jag tycker att själva processen är en så stor del av uttrycket att jag inte kan föreställa mig att låta någon annan göra det jobbet åt mig. Det är i arbetet med en plåt som nästa tryck uppstår som idé.”

Vid köp av en etsning medföljer ett exemplar av boken The Comet of 1797.

Se alla verk av Sofie Proos här