×

konst i sommar

Vi vet att ni alla hungrar efter konstupplevelser. Visst finns det mycket att upptäcka på nätet, men inget går upp mot det fysiska mötet med konsten. Nu när resande tillåts i viss utsträckning så kan sommaren trots allt bjuda på möjligheter att se massor av konst. Här är våra utomhusfavoriter:

Många av konstverken på Alma Löv presenteras i hemmasnickrade paviljonger

Alma Löv Museum of Unexpected art, Östra Ämtervik, Värmland

Medan andra utomhuskonstevenemang ofta är eleganta och rofyllda upplevelser för lugn kontemplation, är Alma löv alltid oväntat, fullt av liv och lust och humor. Om du inte planerat en resa till Östra Ämtervik än, bör du göra det nu.

Konst i ån, Norrtälje, Uppland

Följ Norrtäljeåns vindlingar och se konstverk kring temat antropocen, av en handfull samtida, svenska konstnärer.

Den gigantiska skulpturen Anna av Jaume Plensa tornar upp sig mot den bohuslänska himlen

Pilane, Tjörn, Bohuslän

För 4500 år sedan bodde och odlade våra stenåldersförfäder invid havet på Tjörn. Idag klassas detta hisnande vackra historiska landskap som kulturarv. Mitt bland de betande fåren öppnas varje sommar hagarna för skulpturer av ledande samtida konstnärer från hela världen.

Umedalen skulptur, Umeå, Västerbotten

Kring det gamla mentalsjukhuset utanför Umeå finns en stor skulpturpark. Konstverk av internationella konststjärnor som Louise Bourgeois, Bård Breivik, Tony Cragg och Jaume Plensa och många andra kan avnjutas gratis, dygnet runt.

Barn leker på Jacob Dahlgrens skulptur under bokkronorna på Wanås konst

Wanås konst, Östra Göinge, Skåne

I den grönskande bokskogen invid Wanås gods har svenska och internationella konstnärer visat skulptur sedan åttiotalet. Parken är nu full av konstverk av några av de mest framstående konstnärerna i världen. Årets utställare är den koreanska konstnären Kimsooja, som arbetar i spänningsfältet mellan måleri och textil.

Ulvhälls hällar, Strängnäs, Sörmland

Konstparken Ulvhäll är en liten nykomling, arrangerad sedan 2018. Även i år kommer en skulpturutställning att öppnas, med en bland annat en nyligen installerad skulpturgrupp av Anastasia Ax.

Prinsessan Estelle Kulturstiftelse, Stockholm, Uppland

Sedan 2016 har skulpturutställningar organiserats runt Djurgårdenskanalen i Stockholm. Årets utställare är land art-pionjären Alice Aycock. Sex monumentala skulpturer, inspirerade av naturens rörelser, ställs ut.