×

julkalender

Som en nedräkning till jul har vi bett ed. arts konstnärer att rekommendera ett konstverk som de särskilt gillar från vårt utbud. Varje dag fram till julafton presenterar vi dem på Instagram, men för dig som är nyfiken finns hela listan här redan nu.

Precis som vi hade hoppats, har det hjälpt till att plocka fram en del oväntade, äldre verk i ljuset, men det ger också nya vinklar på gamla favoriter. 

1. Cecilia ÖmalmSten Eklund ”Tornado"

Konstnären bakom vår bästsäljare ”Sea of Tranquility” har fallit för Sten Eklunds ”Tornado”, som hon tycker är ”egensinnig, fantasifull och spännande”  

2. Malou da Cunha Bang:  Clay Ketter ”Play Serious 133 (yellow, horse)"
Malou da Cunha Bangs egna verk är ofta skruvade, storskaliga avbildningar av pffentliga platser. Hon har valt ett verk ur Clay Ketters "Play Serious"-serie; "Jag älskar enkelheten"
 

3. Eva KerekFinn Öhlund ”Untitled V
Eva Kerek är målare och grafiker och hon älskar färg. Hon menar att det var det som drog henne till detta obetitlade arbete av Finn Öhlund.
 

4. Martin ThelanderTore Berger ”Landskap I 
Martin Thelander är en konceptkonstnär vars arbete alltid har två sidor. Han har valt ett verk av den 80-åriga konstnären och artisten Tore Berger, och skriver:
Det var stort för mig att se Tore Berger fira 80 år med en föreställning på Pygméteatern vid Odenplan i år. Tores ballader om historiska gestalter har varit en betydande inspirationskälla för mig. Nu är det inte dessa ballader som klingar i mitt huvud när jag ser detta verk utan några rader ur Solnedgång vid Fagertärn (1999):
 
Näckens rosor slår igen
vid Fagertärn i skymningen
Vi står som älgarna och ser 
den röda solen som går ner
mot Tivedskogens siluett 
I denna stund känns
allting rätt.
 

5. Patrick WagnerMagnus Dahl ”Acid drops
Det behöver inte sägas att Patrick Wagner, som har undervisat i grafik på Kungliga konsthögskolan i Stockholm de senaste åren, är en skicklig grafiker. Han har jobbat med Magnus Dahl på skolan och har valt ut ett verk av Magnus:
När det kommer till grafik, tycks Magnus och jag leva på olika planeter. Jag älskar att hans tryck bibehåller det djup och den känsla för färg som jag uppskattar i hans måleri, och ”Acid Drops” är ett bra exempel på detta. Mina skelettryck behöver svarta linjer för att definiera tingens gränser, för att hålla ihop bilden. Magnus behöver inga sådana hjälpmedel, med lätthet och beslutsamhet gör han verk som tycks enkla, men skänker långvarig glädje åt betraktaren. Bakom en färg lurar en annan, man kan alltid gå djupare in i trycket. 
 

6. Mikael WahrbyKjell Andersson ”Stomps 3
Mikael Wahrby fångar mästerligt ljus i sina akvatintetsningar genom att använda endast svart tryckfärg. Han har valt ett mycket färgstarkt arbete av Kjell Andersson: ”’Stomps 3’ är som ett klockrent trumpetsolo som framförs känsligt och med absolut gehör. Verket får mig att associera till Henri Matisse collageserie med benämningen "Jazz "
 

7. Cilla RamnekAnn Edholm ”Wake
Cilla Ramnek beskriver sina egna abstraktioner som ”riktiga” bilder, fast återgivna med hennes eget alfabet. Från verken på ed-art.se har hon valt Ann Edholms ”Wake”:
 "Det är skillnad på fyrkanter och fyrkanter. Om man är bekant med Ann Edholms konstnärskap i stort så känner man till med vilken konsekvens hon gestaltar sina idéer. Och hennes 'wake' är inget undantag. En kvadratisk ram i svart fungerar i mina ögon som ett slags destillat; släng all tänkbar konst i en stor gryta och låt koka länge på svag värme och -Voilà, vi ser Ann Edholms konstverk träda fram! Konst att att hålla i, och hålla sig till när det blåser.”
 

8. My EkmanRoger Metto ”Mask
My Ekmans egna verk är i första hand abstrakta, men färgglada. Färgen förstärker och uttrycker en stämning. Och hon har valt ett färgstarkt konstverk för adventskalendern:
"Roger Mettos litografi "Mask" suger in dig i en vibrerande värld av närvaro och triggar din fantasi” 
 

9. Bo Söderström: Gudrun Åsling ” Syntes I
Bo Söderström är en mästare på att omvandla färg till ljus och rum. Han har valt ett verk av Gudrun Åsling, Syntes I, det första i en serie om 6 tryck: ”det är en fin bild som leker både på djupet och ytan!
 

10. Anneè Olofsson:  LG Lundberg ”Genomströmning I
 Mörker är ständigt närvarande i Anneè Olofssons verk. Och det är ett synbart mörkt konstverk som har fånget hennes uppmärksamhet: "Genomströmning" av LG Lundberg.
”Varför har jag valt detta verk? För att det säger mig mycket mer än själva verket -– det har så många lager att det aldrig tar slut, ett verk som kan tolkas på så många olika sätt. 
Jag ser ett staket, men jag ser även bakom det. Svärtan innehåller så mycket. Att våga lita på och lära sig tycka om svärtan i ett verk. Att det är ett mörker och inte bara en färg.
Och i mörkret finns så mycket att utforska. Jag läste också på hemsidan att LG Lundberg hade sin första soloutställning 1966, samma år som jag föddes. Det kändes speciellt.
 

11. Nacho TatjerMari Rantanen ”Tools to make dreams come true”
Nacho Tatjer applicerar sitt konstanta flöde av intryck på allt som kommer i hans väg; vare sig det är papper, trä eller tryckplåtar. Han säger att Mari Rantanen är på toppen av toppen bland hans favoritkonstnärer hos ed. art:
"Jag gillar att stirra på vissa av Mari Rantanens verk, hon använder en mycket speciell färgskala som gör hennes verk unika. De är psykedeliska, förföriska och briljant utförda. Tänk dig att befinna sig i Maris huvud!"

12. Magnus DahlPatrick Wagner ”Black Heart Magic
Magnus Dahl intresserar sig för gränslandet mellan måleri och grafik. I verket ”Black Heart Magic” ser han ”en poetisk, esoterisk och futuristisk formel av villkoren för tryck/grafik/teknik”.
 

13. Tobias TörnqvistAnnette Hammaren ”Ön
Tobias Törnqvist, som själv trycker grafik, har arbetet i samma verkstad som Annette Hammarén och inspirerats av hennes kunskaper och hennes sätt att utveckla egna metoder för att trycka. ”’Ön’ får mig att vilja resa iväg någonstans.”
 

14. Roger Metto: Charlotte Gyllenhammar ”Rubin
Roger Mettos färgstarka avporträtterade landskap har undgått få ed. art-kunder vid det här laget. Han har valt ut Charlotte Gyllenhammars rubin “för att det är en underbar illuson”.
 

15. Jacob DahlgrenMartin Thelander "Hjärta (svanar)"
Jacob Dahlgren turnerar land och rike runt med sina underfundiga abstraktioner. Hans väljer Martin Thelanders verk: ”Konceptkonst som är pinsam, banal och torr och SÅ BRA”
 

16. Gudrun Åsling: Bo Söderström ”Orange grön lila - samman
Trots de hårda vinklarna i Gudrun Åslings abstrakta former finns alltid en mjukhet i hennes bilder. Hon menar att första mötet med ”orange grön lila – samman” är starkt intagande. ”Det är en bild som är svår att gå förbi. Stark med intimitet.”
 

17. Ann Frössén: Disa Rytt ”Untitled II
Ann Frössén har arbetet med och kring havet som motiv under stora delar av sitt konstnärskap. Hennes val till adventskalendern är något helt annat:
”Disa Rytts verk har en sådan klarhet. Jag tycker om det säkra handlaget och exaktheten i linjerna! Den får mig att fantisera och bli inspirerad. En klar favorit!”
 

18. Annette HammarénMagnus Dahl ”Kepler’s universe
Annette Hammaréns mörka, drömska landskap väcker barndomsminne hos många betraktare. Hon har fallit för Magnus Dahls ”Kepler’s universe”, men säger sig ha svårt att hitta orden: ”Den är stoftigt jordnära och universum på samma gång”.
 

19. Finn ÖhlundEva Kerek ”Fika på en söndag"
Finn Öhlund har bland annat försökt utforska det "magiska" inflytande som konst har på oss genom olika nivåer av vårt medvetande. Han gillar Eva Kereks "Fika på söndag":
Mycket fin komposition och rolig bild av det lite enkeltokiga slaget! Jag gillar den väldigt mycket framförallt på grund av det lite lagom slappa och förenklade handlaget. Eldkärlet ovanför fikabordet är en spännande detalj. Och kanelsnirklarna ser faktiskt riktigt goda ut!
 

20. Charlotte Gyllenhammar: Cecilia Ömalm "Sea of Tranquility
Charlotte Gyllenhammars konstnärskap berör teman som sårbarhet, rotlöshet, kontroll och konflikt, men skönheten är ändå alltid närvarande. Cecilia Ömalms ”Sea of Tranquility” får henne att tänka på ”ett glänsande öga i den blå timmen…”
 
 

21. Fredrik SöderbergMikael Wahrby ”Biologiska museet”
Fredrik Söderberg är själv en mästare på rikt detaljerade akvarellmålningar. Han har valt Mikael Wahrbys ”Biologiska museet”. ”Det är ett stillsamt och labyrintiskt litet mästerverk som sakligt skildrar ett favoritmuseum för mig. Svartvita etsningar bär på en tilltagande nostalgi för mig, här blir motiv och teknik ett perfekt uttryck.”
  

22. Linda Samuelsson: Mari Rantanen ”Paradisets port”
Linda Samuelssons abstraktioner bygger ofta på riktiga bilder vars innehåll har "förstörts" digitalt genom att manipulera koden. Den mörka paletten i hennes tryck står i skarp kontrast till Mari Rantanen: ”Det jag gillar mest med Mari Rantanens verk är färgkombinationerna, att det finns så skarpa möten och subtila nyanser samtidigt”
 

23. Alexandra KernClay Ketter ”Road 1c"
”Drömmer i fyra nyanser av grått och en vit jul” säger Alexandra Kern, målare och grafiker som ofta använder naturen som sin insprationskälla. Hon har valt Clay Ketters “Road 1c” såhär "dan före dopparedan".

24. ed. art: Mamma Andersson "Absint"
Som ett avslut på julkalendern vill ed. art hälsa alla kunder, samarbetspartners och konstnärer en god jul och ett gott nytt år med Karin Mamma Anderssons fantastiska träsnitt/lito "Absint".