×

i nuet

i nuet

I sin jakt efter en större närvaro i nuet började Johan Barrett förenkla sitt måleri. Från mer detaljerade målningar landade han i enkla linjer och former, i starka, rena färger. Nu har han gjort två serigrafier med sina uppskattade blomstilleben. 

Berätta om din besatthet av blommor!

– Efter min senaste soloutställning ville jag försöka förenkla min process till det yttersta. Sommaren var på intåg, min ateljé ligger nära naturen och jag började plocka in blommor. Jag blev som besatt av att hitta nya former i blommorna. När jag inte var i ateljén gjorde jag teckningar av blommor som vi hade hemma, på landet eller ur böcker och tidningar. Blommor som har börjat sin resa mot döden älskar jag mest.

Och varför denna strävan efter att förenkla?

– Jag försöker hela tiden hitta en metod där jag inte har full kontroll. I ett skede hade jag kommit till en punkt där måleriet ibland kunde kännas slentrianmässigt då nerven försvann. Jag sökte ett måleri där jag själv kunde vara mera närvarande; som var mer intuitivt, enklare. Jag fann en ny process med ett ofta linjebaserat, monokromt, avskalat måleri. Jag vände också på gamla målningar och arbetade direkt på den ogrunderade duken. I den finns ett motstånd som gör att man måste jobba mer fysiskt, det kan inte bli så kontrollerat.

– Färgvalet kommer också ur strävan att renodla. Jag har arbetat mycket med starka, klara färger på sistone. Det behöver vara färger som tar för sig när jag jobbar monokromt.

Berätta om trycken!

– De utgår från svartvita tuschteckningar och är tryckta med samma blåa och röda kulör som jag ofta använt i mitt måleri på senare tid. Tanken är att de ska fungera fint i par men också vart och ett för sig.

Om trycken
Teknik:serigrafi
Upplaga: 30
Papper: Fabriano Rosapina

She hangs brightly

Tidal wave of summer

Om konstnären: 

I sitt konstnärskap vrider och vänder Johan Barrett på begreppet att vara i nuet. Under en period fångade han oförmågan att vara i nuet genom att skildra flykten till semesterorter och exotiska resmål. Barrett har därefter fortsatt att utforska dessa frusna stunder av lycka, bortom det vardagliga, men har också börjat närma sig närvaron i nuet, som kan uppnås var som helst, med stilleben.

Johan Barrett har haft ett antal soloutställningar och deltagit i en rad grupputställningar. Han är utbildad vid Beckmans Designhögskola och Grafikskolan i Stockholm. På senare tid har han fått stor spridning och uppmärksamhet för sina enkla, renodlade blomsterstilleben.

Mer om konstnären