×

gyllene skuggor

Nu finns fyra nya konstverk av Gudrun Åsling på ed-art.se. Verken är torrnålstryck med bladguld och skiljer sig på flera sätt ifrån Gudrun Åslings tidigare grafik, både till teknik och uttryck. Åsling kallar serien för ”Figur”. Namnet har sitt ursprung i själva processen, där konstnären sågat ut former ur kopparplåtar som hon därefter arbetat på med torrnål och sedan tryckt i svart. När trycken torkat har små ark av bladguld fästs med lim.

– Jag började med fyrkantiga kopparplåtar och ville skapa former med en inneboende rörelse, som hade en vidhängande skugga. I slutänden blev formerna svarta och skuggan i guld, så resultatet blev ett slags inverterade skuggor. Men effekten blev densamma, en figur med en följeslagare. Jag tänker inte på det som mänskliga figurer men ändå något levande; något väsensaktigt och mystiskt.

I sina tidigare tryck använder sig Gudrun Åsling av hela färgspektrumet, här har hon reducerat till guld och svart.

– För länge sedan arbetade jag mycket i svartvitt, så det här är något jag hittar tillbaka till. Svärtan i koppartryck är så oerhört speciell, det är en djup, vacker svart färg som kontrasterar fint till guldet.