×

gfeller + hellsgård

Den svensk-franska konstnärsduon Gfeller+Hellsgård har utforskat screentryck – eller serigrafi som det ofta kallas i konstsammanhang – i över 20 års tid. De har gått från experimentella fanzine till unika artist’s books och vidare till monotypier och målningar. Hela tiden har de strävat efter att förskjuta gränserna för vad som är möjligt inom genren. 

I monoprintserien "W.O.P" (Work on Paper) är varje unikt tryck utformat som en experimentell målning, där misstag och fel spelar en viktig roll, med avsiktliga överlappningar, fläckar, blödningar, småfel och genomskinliga partier. Duon tar sig an arbetet med sina Works on Paper som en kamp, en förhandling med bilden som ibland tar flera år att färdigställa. Experimenterande kan inte handla om kontroll, därför får slumpen en framträdande roll i W.O.P-serien, för att skapa ett associationsrikt fraktallandskap av form, färg och djup.

Läs mer om Gfeller+Hellsgård och se fler "W.O.P" här.

Om trycktekniken: Monoprint är benämningen på grafiska blad som är unika, men som byggts upp utifrån tryckelement som kan återkomma i flera bilder.