×

gallery weekend stockholm

gallery weekend stockholm

Under Gallery Weekend Stockholm 13-14 november presenterar ed. art Malou da Cunha Bangs projekt I avstånden på Hagagatan 14. Lördagen den 13:e kl 15 samtalar ed. arts Elisabeth Blennow Calälv med Malou da Cunha Bang. 

Öppettider under helgen
Lördag 13 november 12-18, konstnärssamtal kl. 15
Söndag 14 november 12-16

I projektet "I avstånden" utforskar konstnären intimitetens paradoxala väsen genom ett möte mellan två älskare. Projektet fokuserar på det intima mötets dualitet; att på samma gång släppa taget och vara närvarande. Det är en studie i närvarons natur och en uppgörelse med förväntningen på att allt annat försvinner under det intima mötet.

I avstånden består av en serie torrnålstryck och akvatintetsningar, överblicksbilder och närbilder. Tidslinjen är tydlig och skapar utställningens momentum och rörelse: i de utzoomade bilderna ser vi ett ”före” och ett ”efter”, medan konstnären i närbilderna zoomar in på själva akten så till den grad att den blir abstrakt. De små torrnålsgravyrerna i serien Grundform har vi på ed. art tidigare presenterat på webben. Under Gallery Weekend kompletteras nu dessa med ett antal mycket stora etsningar.

Genom resan från före till efter, från konkret till abstrakt, understryker da Cunha Bang elegant sin poäng; att det nära förvandlas till en kontraintuitiv abstraktion under själva mötet mellan två älskare. Man drunknar, även som betraktare, i det ofokuserade och kan inte orientera sig i de köttsliga närbilderna. 

Närheten mellan de älskande blir ironiskt nog tydligast i överblicksbilderna. Här är det möjligt att se berättelsen, och länken mellan de två avbildade är uppenbar; de känner varandra så väl att separationen dem emellan inte är farlig. Här klär man inte längre förföriskt av varandra, utan lyckas själv kasta i väg kläderna, så att handlingen kan börja. Med ryggen mot varandra ordnar de var och en det praktiska, och i det säkra förtroendet återfinns just intimiteten.

Trycken som utgör I avstånden-serien är gjorda i mycket små upplagor, där de tryck som visas i Stockholm i många fall är de sista. När de visades i Köpenhamn köptes tre av verken in av Statens konstfond, en av de viktigaste konstsamlingarna i Danmark.

De små Grundform-verken finns redan nu här på ed-art.se. De stora verken kommer att släppas till försäljning här lördag den 13 november kl 12, samtidigt som vi öppnar dörrarna till galleriet.

Malou da Cunha Bang utexaminerades från Kungliga konsthögskolan i Stockholm 2016 och har sedan dess varit verksam i Köpenhamn. Hon arbetar med video och fotografi, men framför allt med grafik. 2020 nominerades hon till det prestigefyllda Queen Sonja Print Award.

Gallery Weekend Stockholm startades 2019 för att uppmärksamma allt fantastiskt som pågår på stadens gallerier. Efter ett 2020 präglat av pandemin satsar vi på ett fullspäckat 2021-program med utställningar, samtal och performances runtom i Stockholm. ed. art håller öppet kl. 12-18 lördag 13 november och kl. 12-16 söndag 14 november.

Verk som släpps till försäljning kl. 12 den 13 november:

Takt I, torrnålsgravyr, storlek inramad 119x89 cm, tryckyta 80x62cm, upplaga 2. Pris 18.800kr inklusive ram.

Takt II, torrnålsgravyr, upplaga 1, storlek inramad 137x103 cm, tryckyta 99x76 cm. Pris 22.000kr inklusive ram.

Förtrolig I, spitbite-akvatintetsning, storlek inramad 110x75 cm, upplaga 2. Pris 14.500kr inklusive ram.

Förtrolig II, spitbite-akvatintetsning, upplaga 1, storlek inramad 137x103 cm, tryckyta 86x71 cm. Pris 22.000kr inklusive ram.

Förtrolig III, spitbite-akvatintetsning, storlek inramad 119x89 cm, tryckyta 75x62cm, upplaga 1. Pris 18.800kr inklusive ram.