×

från en annan dimension

från en annan dimension

Emil Holmers nya bilder Qryn och Uqrån handlar om ljus och mörker. Eller rättare sagt luminositet, ett ljus från en annan dimension.

Holmers arbete handlar alltid om att försöka fånga in något som kommer ur en annan dimension än det vardagligt vedertagna. Inspirationen kan komma ifrån många håll; insekters fysionomi, astrofysik, vattens rörelse, begreppet medvetande, mysticism, alkemi. Men det är inte det intellektuella medvetandet som skapar, utan en koppling mellan handens görande och en intuition. En rörelse uppstår, ett språk som bara kan förstås på sina egna premisser. 

Arbetet med grafik liknar Holmer vid en "visuell utgrävning" som legat till grund för hela hans konstnärliga skapande. 

– Grafiken utgör ett material som jag kan förlora mig i, en natur i sig självt, där intuition kan få fritt spelrum. Skalan är avgörande; det finns ett spel mellan mikro och makrokosmos, detaljer blir monumentala, omslutande.

Precis som så ofta i Holmers värld är de nya verken blandteknik där han använder uråldriga träsnittstekniker i kombination med moderna digitala sådana, och annat däremellan.

– Det finns en relation mellan själva verktygen; som träsnitt, monotypier och digitala verktyg; en spänning mellan ”primitivt” och ”högteknologiskt” som speglar en existentiell grundproblematik: hur ser vår framtid ut; vilken typ av habitat har vi skapat åt oss själva? Är vi egentligen skapta att leva där?

Se alla verk av Emil Holmer här