×

eyes of my mind

Just nu känns det extra kul att kunna presentera glada nyheter: två nya litografier av en av de snabbast stigande stjärnorna på den nordiska konsthimlen, Malin Gabriella Nordin. Under 2019 har Malin Gabriella Nordin arbetat intensivt med en musikvideo till artisten Axel Bomans nya låt ”Eyes Of My Mind” som släpps nu i dagarna. De två litografierna är utdrag från det arbetet. 

Efter att Axel Boman gjort klart en tidig version av låten, producerad i Future Classic Studios i Los Angeles, skickade han den till vännen Malin Gabriella Nordin. Nordin beskriver det som att hon på en gång blev besatt av låten och och spelade den om och om igen. Hon började teckna och måla med en idé om att göra rörlig bild till musiken och till slut blev det 455 målade A3 som sammansatta skapar videon till Eyes Of My Mind.

– Jag har länge velat göra ett videoverk, eftersom rörelsen och processen är en stor del av mitt arbete, säger Malin Gabriella Nordin. När jag målar har jag aldrig en slutdestination, det är något som växer fram och tar plats. Det är en spännande resa men oftast får betraktaren bara se slutskedet. I videon däremot, finns möjligheten att följa med i hur linjer och färger möts och bildar nya former som blir till hela landskap och hur olika kompositioner byggs upp.

Arbetet med litografierna är utfört hos Lumphé litografiska på Långholmen i Stockholm. Nordin har utgått från två målningar från videon. Med hjälp av tryckaren Björn Lumphé har hon separerat färgerna och med svart tusch överfört dessa på ritfilmer - en ritfilm för varje färg. Ritfilmerna läggs sedan på UV-känsliga tryckplåtar som belyses i en UV-box. Därmed överförs motiven till plåtar, och upplagorna trycks ut, en färg i taget, i den stora tryckpressen.

Vi har satt ihop en liten video om tryckprocessen:

Litografierna:

Malin Gabriella Nordin "Eyes of my mind 1"

Fakta:
Eyes of My Mind I
Teknik: Litografi
Upplaga: 80
Storlek papper: 44x57,5 cm
Storlek tryckyta: 37x51,5 cm
Papper: Arles, 300gr

Malin Gabriella Nordin "Eyes of my mind 2"

Fakta:
Eyes of My Mind II
Teknik: Litografi
Upplaga: 80
Storlek papper: 44x57,5 cm
Storlek tryckyta: 37x51,5 cm
Papper: Arles, 300gr

Malin Gabriella Nordin erhöll sin kandidatexamen i fri konst från Bergens konsthögskola 2013. Sedan dess har hon blivit ett uppmärksammat namn på den nordiska konstscenen, med flertalet solo- och grupputställningar bakom sig. Läs mer om konstnären