×

expressivt

expressivt

Under Stockholm Art Week 2021 kommer ed. art att presentera fyra nya monotypier av Jakob Ojanen. Två av dessa kommer att hänga på Svenskt tenn på Strandvägen 5 tillsammans med nya teckningar av Tove Kjellmark, två i vårt showroom på Hagagatan 14.

Jakob Ojanens direkta, kraftfulla verk har dragit konstvärldens blickar åt sig under senare år. År 2019 tilldelades han ett av Sveriges största konststipendier på 500.000kr av Åke Andrén-stiftelsen. Juryn framhåller Ojanen som en nyskapande målare, med sitt ständiga utforskande av materialitet och måleriets egenskaper och förutsättningar. Hans verk beskrivs som egensinniga och starkt uttrycksfulla, både visuellt och konceptuellt.

I motiveringen pekar juryn också på Ojanens utforskande av det urbana rummet som extra intressant; ”föremål i stadsrummet som gatstenar, kvarglömda och oansenliga saker, borttvättad graffiti och den digitala världen används och kombineras på oväntade sätt och tilldelas nya meningar och spännande uttryck i hans skulpturer och installationer.”

Just det oansenliga och bortglömda är något som Ojanen själv framhåller som viktigt; det förbisedda, som inte är storslaget utan finns i periferin. Ett exempel på det är Ojanens fascination för de bilder han finner i det offentliga rummet. I tidiga verk fanns tydliga referenser till borttvättad graffitti, de ”spökmålningar” som finns kvar när fasader klottersanerats. Nu försöker han ta det arvet vidare i ett mer fritt måleri.

Monotypierna är en förlängning av Ojanens måleri. Här målar konstnären direkt på obehandlat plexiglas, som sedan körs mot papperet genom en tryckpress. Därmed överförs färgen från plåt till papper och bilden skapas. Den bild som målas kan bara tryckas en gång, men ofta kan färgrester som finns kvar i plåten – det så kallade spöktrycket – återanvändas och tas med in i nästa bild. På så sätt kan en serie besläktade bilder skapas.

Om verken:
Teknik: monotypi
Upplaga: 1
Format: 70 x 50 cm
Pris: 9.600kr i lådinramning, valnöt

Untitled I

Untitled II

Untitled III

Untitled IV

Alla verk av Jakob Ojanen