×

esoteriska uttryck

ed. art är glada att presentera nya tryck av Madeleine Aleman, en konstnär som outtröttligt söker nya vägar för sitt skapande. I sin längtan efter att arbeta med färg har hon i sitt senaste projekt valt att arbeta med monotypi, en metod där konstnären målar direkt på en tryckplåt. Färgen förs sedan över till papperet genom att köra plåten mot papperet genom en tryckpress. Resultatet i pressen har fått leda processen vidare, genom att konstnären gång på gång målat vidare på samma underlag, utan att rengöra emellan. Eftertrycken har bildat spår från det förflutna. Som minnen. Som drömmar. Ett sätt att söka bortom och våga gå vilse.

För att komma åt andra skikt än intellekt och hantverksskicklighet praktiserar Madeleine Aleman meditation, Carl Gustav Jungs teknik Aktiv imagination för att försätta sig i hypnagogt tillstånd samt spår med det kinesiska oraklet I Ching. Hypnagoga tillstånd och nattdrömmar är också viktiga inspirationskällor. Att försätta sig själv som konstnär i hypnagoga tillstånd ger möjlighet att rensa bort lager av förutfattade meningar om vad som är ”bra konst” och inte, att komma runt inarbetade vanemönster, att hitta ett direkt, innerligt uttryck.

Madeleine Aleman använder sig i sin konst av olika uttryck, material och tekniker, men drivkraften är densamma; hon integrerar det hon själv brinner för, nämligen konst, psykologi och andlighet. Kanhända är det konstnärliga arbetet en väg för henne att förstå sig själv och det som ligger bortom det världsliga.