×

brakfesten

brakfesten

Hurra för två nya serigrafier av Olle Halvars! I The feast och Pink Soil vill konstnären fånga det eviga kretsloppet; hur växter och kött blir till jord och ger nytt liv. 

The Feast avbildar den fest en kan se kring ett kadaver i skogen eller i en kompost, som på några dagar kan trolla bort allt som tidigare fanns där” berättar Olle Halvars. ”Tanken var att Pink Soil skulle visa invasiva arter, men det passade inte riktigt med den stil jag vill ha på växterna. Det blev tistlar och vallmo i stället som lever i en slags harmoni med fågeln och maskarna.”

Konstverken är serigrafier, eller screentryck som det även kallas, i upplagor om 55 och 60, tryckta hos klassiska Atelier Landberg i Aspudden utanför Stockholm. Olle Halvars började, som alltid, med skisser som efter många omarbetningar fann sitt rätta uttryck. Avslutningsvis använder han flytande tusch för att få en målerisk känsla i trycken.

Ofta trycker Olle Halvars själv, men denna gång vände han sig till Catarina Landberg på Atelier Landberg för att kunna göra en större upplaga och trycka utfallande. 

”Vi arbetade tillsammans med att få till de perfekta färgerna. De ska ha tillräckligt hög kontrast för att kunna särskiljas men inte så mycket att de blir stickande” berättar Olle Halvars. ”Den rosa färgen har ett stänk av pärlemor i sig, vilket gör att den glimmar i solljus. Från början var det ett misstag, men det visade sig väldigt lyckat i slutändan!”

Förarbete i tusch till Pink soil

En av ritfilmerna som sedan överförs till screenram och trycks i en färg

Catarina Landberg på Atelier Landberg provtrycker i verkstans stora tryckpress

Bladen läggs att torka efter varje färg

Pink soil på tork efter att två färger tryckts

Resultatet: The Feast, 45x63 cm, upplaga 55

Pink Soil, 63x45cm, upplaga 60