×

avtryck

År 2013 arbetade Sigrid Sandström med mästertryckaren Marina Ancona på 10 Grand Press i USA. Resultatet blev en serie tryck, alla unika, som präglas av Sigrid Sandströms karaktäristiska måleriska språk, översatt till tryckens värld. Tidigare har ed. art sålt några av dessa tryck. Nu har ytterligare fyra pärlor nått Sverige.

Utan titel XVI

Sigrid Sandström själv menar att montypierna har varit ett verktyg för att tänka kring hur en bild kan fortplanta sig, genom dubbleringar, avtryck och inverteringar. Trycken har tagits fram genom att plexiglas belagts med schabloner och collage, behandlats och bemålats, för att sedan läggas mot ett papper som körts genom en tryckpress. ”Speglingen” blir det färdiga resultatet.

Utan titel XV

– Det är hjärngympa att se hur en bild återges "tvärtom", diagonalt, bakvänt. Att arbeta med monotypier är som att använda sig av en alternativ spegelvärld där varje tryck är unikt och spegelvänt sitt original. Som ett slags experiment som äger rum genom ett materialiserande, visualiserande och filosoferande kring bildmässiga företeelser.

Utan titel XVII

Utan titel XVIII

Sigrid Sandström är en av sin generations mest väletablerade svenska målare, med ett antal större utställningar både i USA och Sverige bakom sig. Senast kunde hennes verk ses på dubbelutställningen Between Us på Galleri Gunnar Olsson och Cecilia Hillström Gallery i Stockholm hösten 2015. Sandström är förutom en erkänd målare även en engagerad professor i fri konst med inriktning på måleri vid Kungliga konsthögskolan, där hon sedan ett antal år fostrat nya generationer konstnärer. Själv studerade Sandström vid Yale University School of Art, med examen 2001.