×

en inre resa

en inre resa

Vi är glada att kunna presentera nya unika serigrafier av Birgitta Samuelsson som varit tongivande inom svensk grafik under många år, tidigare som lektor i screentryck vid Konstfack. Idag arbetar Birgitta Samuelsson enbart med sitt eget konstnärskap, både måleri, grafik och större offentliga utsmyckningar.

I sina tidigare arbeten har Samuelsson ofta utgått från vattenytans lekfulla rörelser. De nya trycken är betydligt stramare, med kantiga former som repeteras och förskjuts. Arbetet med de nya bilderna har i mångt och mycket handlat om att hitta struktur och balans i konstnärens eget liv efter att hon fått en svår sjukdomsdiagnos.

– Jag har arbetat med att hitta nya former, ordna, organisera både i arbetet och livet i övrigt. Att leva med konstraster, pendla i känslolägen.

Tryckarbetet i full gång i Birgitta Samuelssons sommarateljé i Hälsingland, med magisk utsikt

Men att arbeta med de starka färgerna har också varit ett sätt för Birgitta Samuelsson att resa i sinnet, eftersom hon levt i fullständig karantän under lång tid på grund av pandemin och sin brist på immunförsvar.

– Jag har fått kompensera för uteblivna resor och upplevelser med färgen. Arbetet med färgen har blivit min livlina, som verkligen givit mig kraft. Jag tror det varit helt avgörande för att min behandling har givit bra resultat.