×

abendland

abendland

Vi på ed. art är glada att kunna presentera den i Norge uppmärksammade serien träsnitt Abendland, av den svenske konstnären Mattias Härenstam. Härenstam arbetar med träsnitt, skulptur och film i verk som ofta kretsar kring kontrasten mellan en välordnad yta och ett kaotiskt inre, må så vara i en enskild människa eller samhället. Även motsatsparet liv och död är ett återkommande tema. 

Dessa teman är högst närvarande i Abendland, en serie bestående av intima och lätt surrealistiska självporträtt. I bilderna möter vi en gäckande figur; utsatt eller hotfull; ibland offer, ibland förövare. Den porträtterade personen är fångad i skarp blixtbelysning, som tagna ur en filmsekvens. 

Abendland betyder kvällslandet på tyska, men är ett ålderdomligt sätt att benämna västvärlden; solen går ner i väster – Abendland – och upp i öster – Morgenland. Titelns koppling till kväll och mörker förstärker bildernas känsla av sönderfall och undergång, men för samtidigt tankarna till den frihet som mörkrets skydd kan medföra. Nattetid är allting tillåtet.

Konstverkens enkla, raka titlar såsom Bed och Cigarette står i direkt kontrast mot de skeenden som skildras i bilderna, vilket skapar ytterligare ett lager av spänning. 

Serien Abendland har visats på Trykkeriet i Bergen och Norske grafikere i Oslo, och köpts in till Norges nationalmuseets samlingar. Konstnären har arbetat fram motiven i träplattor, vilka sedan tryckts av Trykkeriet i Bergen.

Mattias Härenstam är född 1971 i Göteborg, är utbildad vid Konsthögskolan i Bergen och bor och arbetar i Oslo. Härenstam har ställt ut både i och utanför Norge och har nominerats till Lorck Schives konstpris, Amandapriset, Konstkritikerpriset och The Queen Sonia Print Award. Hans verk har köpts in av bland andra norska Nationalmuseet och Stavanger konstmuseum.